Semmeltest 2012 Nöjds Konditori

Under det glada 80-talet matades jag ofta med Nöjds semlor. Min mor hade en faiblesse för dessa semlor. Det är därför med glädje och stor nostalgi vi fick chansen och möjlighet att recensera dessa.

De köpes med fördel på Nöjds konditori på Brunnsbotorget, även om Nöjds finns lite varstans i Göteborg, men självklart ska man stödja en hisingshandlare. Det intressanta med Nöjds semlor är att de faktiskt under alla tider har brutit mot en av de gyllene reglerna som finns vad gäller semlor, nämligen på locket ligger inte ett lager med florsocker, utan i stället ser man bitar av mandel och pärlsocker. De gjorde detta långt innan otyg som vaniljsemlor etc kom in i bilden. Förr i tiden var den stora frågan om ett lock ska vara runt eller bestå av en trekant.

Inköpsställe: Nöjds konditori på Brunnsbotorget, även om Nöjds finns lite varstans i Göteborg, men självklart ska man stödja en hisingshandlare

Utseende: Locket är runt och fyllt med regelvidriga pärlsockret och bitar av mandel som kan få en traditionalist att ramla av stolen. Bullen blänker, så man förstår att det är äggpenslat. Bullen är lite ljusare än man annars är van vid. Proportionerna visar att det ser ut att vara väldigt lite bulle i proportion till grädde och mandelmassa, två ingredienser det ser ut att vara rejält av. Locket är i lagom storlek, men nederdelen så lite liten ut. Grädden som precis som Cederleüfs har en tyken uppstudsig look som får en att bli kär och det ser ut att vara rejält med mandelmassa under grädden.

Smak: Locket är mycket gott, pärlsockret och bitarna av mandel får till och med en förhärdad traditionalist att förlåta denna hädelse. Fast sanning och säga så har just denna traditionalist ätit denna typer av semlor under hela 80-talet, så lite tradition har faktiskt dessa semlor blivit ändå. Kanske är det nostalgi som skapar sådan glädje. Jag vänder mig därför om mot min medtestare och hon ser lika glad ut. Bullen som sådan smakar mycket gott, men är ändå inte ”den där” semmelbullen man kanske vill ha. Mandelmassan är gudomligt god har en del bitar i och har en fullt naturlig smak. Grädden är osötad men är ändå så god, så perfekt som en naturlig grädde kan vara. Riktigt fräsch alltså.

Slutomdömet är alltså riktigt positivt. Precis som Metros semmelpanel, så kan vi bara hålla med det här är en riktigt bra semla. Om man väljer mellan Nöjds Konditori eller Cederleüfs, det beror helt på om man vill ha pärlsocker eller florsocker på semmellocket. Nöjds konditori erbjuder enligt vår mening den absolut godaste semlan!

Pris: 29 kr

Betyg: 4


20120216-220133.jpg

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by WooThemes